Backflip

Bakgrund backflip: 

Vi rekommenderar att du har hjälp utav en erfaren tränare medans du lär dig backflip eftersom det är stor skaderisk att lära sig volten på egen hand.

Backflip eller bakåtvolt som många svenskar säger är en av de grundläggande volterna. Rent tekniskt så är det en av de enklaste volterna, men samtidigt så kan det vara läskig i början eftersom man roterar bakåt, dit man inte ser.

Utförande

Du kommer börja med att lära dig en backflip till en tjockmatta med en lärare som som står vid din sida för att minimera skaderisken. Ledaren kan ge dig extra höjd och rotation så att det inte finns någon risk att landa på huvudet. Det går både att lära genom att hoppa av från själva tjockmattan eller att hoppa av från en plint som gör att man får mer höjd och tid i luften, det är upp till tränaren.

Börja med att testhoppa så högt du kan några gånger, för man behöver hoppa högt när man gör backflip. För att hoppa så högt som möjligt, starta stående böj på benen 90 grader, som om du sätter dig på en stol, och tryck ifrån så mycket som möjligt. Samtidigt som benen böjs ska armarna gå med ner, på vägen upp svingar armarna upp så att du får extra höjd.

Det andra steget i volten är grupperingen. För att snurra så snabbt som möjligt måste man dra ihop sig och göra sig så liten som möjligt i luften. Kom ihåg att det är knäna som ska dras upp till magen, inte magen som dras ner till knäna, för då börjar man snurra åt fel håll. Efter att armarna har svingat upp i upphoppet så ska de ta tag i smalbenen och dra in dem.

Om du har hoppat högt och snurrat snabbt så kommer du se marken innan du landar. I början är det svårt att se eftersom det är så mycket att tänka på, men det kommer med tiden. När du har snurrat tillräckligt så ska benen sträckas ut för att kunna landa så mjukt som möjligt.

Vanligaste misstagen

Det vanligaste misstaget är att hoppa för mycket bakåt. Din rotation ska främst komma från armarna, inte från att luta dig bakåt. Om man hoppar för mycket bakåt så kommer man inte tillräckligt högt, vilket gör att man får mindre tid i luften och det blir svårt att hinna snurra runt.

Ett annat vanligt misstag är inte inte dra in knäna vilket gör att man roterar långsammare.

När man väl har kommit runt så är det vanligt att glömma att sträcka på benen, vilket gör att man inte kan dämpa landningen.

Det är vanligt att dra för lite med armarna. Det är armarna som gör att du får rotation.

Det är också vanligt att inte ta i tillräckligt i hoppet så att tränaren är tvungen att lyfta runt eleven. Det är bra styrketräning för läraren, men eleven lär sig inte göra volten på egen hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *