Så hittar du ett par bra skor för parkour

Till att börja med ska vi säga att det är helt okej att träna barfota, speciellt inomhus i gymnastikhall. Det är sällan någon kommer till en träning med ett par som inte går att träna i. Men för att välja ett par skor som passar parkour så bra som möjligt, följ dessa tips:

Dämpning

Skorna bör ha en relativt mjuk sula. Det är inget måste att ha supermycket dämpning, det viktigaste är att undvika en hård sula. Det kan till och med vara en fördel att inte ha för mycket dämpning eftersom det gör att man måste tänka mer på landningarna vilket gör att man får bättre teknik. Så sök efter en mjuk sula, mängden dämpning är en smaksak.

Grepp

Greppet under sulorna är viktigt inom parkour, speciellt när man landar på smala objekt och tar steg på väggar.

Det kan vara svårt att veta om ett par skor har bra grepp om man inte har tänkt på det innan. Generellt så har mjuka sulor bättre grepp än hårda sulor. Man kan jämföra greppet mellan olika skor genom att hålla dem, dra dem mot marken och känna hur mycket de glider. Man vill att de glider så lite som möjligt.

Rörlighet

Man vill kunna röra foten så naturligt som möjligt under träning. Därför går kängor som begränsar rörligheten bort. Det är även bra om sulan kan böjas lite grann och inte är stenhård. Tårna ska kunna röras lite grann. Men skon ska ändå sitta ganska tight så att foten inte glider runt i skon.

Enhetlig sula

Många träningsskor har en hård plastdel i mitten av skon vilket inte är optimalt för parkour. Om man hoppar till ett smalt objekt och landar på den hårda delen så ökar risken att man halkar. Om ni redan har ett par skor som dessa så är det okej att fortsätta träna i dessa, bara försök att undvika det vid nästa inköp.

Försök att hitta en så enhetlig sula som möjligt. Detta innebär ingen grop i hålfoten och gärna inte massa små lösa delar eftersom de kommer lossna med tiden, speciellt om man även tränar utomhus.

Undvik mesh

Mesh är ett tunt tyglager i nät på skon. Anledningen till att många skor har detta är för att hålla foten sval och ge bättre andning. Nackdelen är att det snabbt går sönder om man använder skon till parkour.

Lätthet

Hur mycket skon väger är inte första prioriteten. Men än lätt sko är ändå bättre än en tung sko.

Prisklass

De två dyraste paren skor jag köpt för parkour var de två första. Efter det lärde jag mig att priset inte direkt avspeglar kvaliteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *