Sideflip

Bakgrund sideflip

Sideflip är en volt där man roterar åt sidan. Den kallas även sidovolt.

Sideflippen är en av grundvolterna tillsammans med framåtvolt och bakåtvolt.  Till skillnad från de andra grundvolderna så ska man inte rotera över huvudet i en sideflip. Det betyder att huvudet aldrig är den kroppsdel som är närmast marken. När man är uppochner så är det snarare skulderbladen där uppe på ryggen som är närmast marken. Det gör sideflippen något säkrare att lära sig.

Genomförande

Ett bra sätt som jag själv använde för att lära mig sideflip är att börja med att rulla åt sidan över en plint.

Börja med en plint runt midjehöjd eller något lägre och en tjockmatta på andra sidan. Gå fram till plinten. Ställ dig så att tårna pekar rakt åt sidan, bort från plinten. Böj överkroppen framåt och sätt din höft och axel mot toppen av plinten. Skjut ifrån med benen och rulla åt sidan över plinten. Dra in knäna när ryggen är mot plinten. Målet är att landa med tårna i samma riktning som de hade innan du rullade över.

Om du tycker att det är svårt att komma upp och rulla över plinten, testa att dra upp med armen och knäet längst bort från plinten medans du hoppar, det ger dig mer höjd och rotation.

Fortsätt att träna detta och ta lite mer fart för varje gång. Försök också att lägga mindre vikt på ryggen när du rullar över. Till slut så ska du knappt nudda plinten.

När du kan göra föregående övning med bra kontroll så är nästa steg att ta bort plinten och göra samma sak. Börja gärna med att hoppa av från en liten plint eller liknande för att få mer höjd och tid i luften så att det blir lättare att hinna runt.

Spring fram mot mattan. Vrid på kroppen inklusive fötter precis som innan och tryck dig så mycket uppåt som möjligt. Denna gång är det extra viktigt hur du använder armarna. Den främre armen ska starta högt upp bredvid dig och dras ner. Den bakre armen ska starta långt och dras uppåt. Tänk dig som en väderkvarn. Det är viktigt att armarna dras rakt ner och rakt upp. Om de dras i någon annan riktning så kommer du komma snett i luften.

Efter att benen har tryckt ifrån i avhoppet och armarna dragits så ska knäna dras in så att du blir så liten som möjligt och kan rotera snabbt. Ta tag med händerna i knävecken för att hålla inne benen.

Vrid lite på huvudet för att se landningen. Om du har hoppat högt och roterat snabbt så hinner du sträcka ut benen innan landning för att kunna dämpa och landa mjukt.

För att få extra höjd i avhoppet, testa att sätta fötterna lite framför kroppen i den riktning du springer innan du hoppar av. Det gör att kraften du kommer springande med omvandlas fram framåtkraft till uppåtkraft.

Vanligaste misstagen

Att inte använda armarna som ska ge dig både extra höjd och rotation.

Att inte hoppa tillräckligt högt. Tänk att du ska hoppa över något.

Att dra snett med armarna så att man kommer snett i luften.

Att inte dra in knäna, vilket gör rotationen dålig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *