Kong

Bakgrund

Kongen har varierande användningsområden. Det är en kraftfull rörelse vilket gör den extra effektiv om man ska över långa hinder. När man kan Kong bra så går det att kombinera den med väldigt många andra rörelser. Man kan till exempel göra dubbel-kong, kong-precision och kong-cat.

Förberedande rörelser

Börja med att stå vid en plint i höfthöjd. Sätt hela handflatorna på hindret. Tryck ifrån med händerna samtidigt som du hoppar. Landa på knä uppe på plinten. När du kan detta enkelt så kan du gå vidare till nästa steg som är att göra samma sak fast landa med fötterna uppe på plinten istället.

Genomförande Kong

Kom joggande rakt mot plinten. Hoppa av och tryck ifrån med händerna på plinten medans du är lätt framåtlutad. Tänk på att händerna ska lämna plinten ungefär samtidigt som knäna kommer ovanför plinten. Landa mjukt på andra sidan. Målet är att göra Kongen med knäna rakt bakom händerna, men det är okej att börja lite snett och göra den lite rakare för varje gång. Kom ihåg att trycka med händerna, det är det som gör att man kommer tillbaka upp från framåtlutningen.

När man gör Kong så finns det två olika avstampstekniker, jämfota och split-foot. Jämfota är precis som det låter, ett avhopp med båda fötterna bredvid varandra. Split-foot är tekniken som jag använder i videon här ovanför. Där kommer den ena foten lite framför den andra och lämnar marken lite senare. För vissa personer kan det vara lättast att börja jämfota, men sen är det bäst att lära sig båda två. Split-foot är mer användbart om man ska göra en lång kong. Jämfota är bättre om man ska göra en hög kong. Det är också bra att träna på att landa både jämfota och split-foot.

Fortsätt träna tills du kan komma i hög fart, göra en kong, landa och fortsätta springa utan att stanna upp.

Vanligaste misstagen

  • Att slå i knäna för att man inte hoppar tillräckligt. Tänk på att alltid ha lite säkerhetsmarginal.
  • Att bara sätta i fingrarna istället för hela handflatorna, vilket gör att man får mindre kraft och sämre balans.
  • Att hålla kvar händerna för länge i plinten, vilket gör det svårt att komma över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *